Saturday, March 22, 2014

Tutorial : Header Blog Transparent Guna Photoscape

assalamualaikum.

*tak perlu download apa-apa kecuali save image je*
*wajib ada photoscape*

haa. ingat photoshop je boleh buat header transparent. photoscape pun boleh tau! tengok la header blog saya. *angkat2 kening*

CARA :

1. pergi ke laman web : sini.

---------------

2. dah bukak laman web tu, klik pixlr editor.


---------------

3. lepas tu, klik create a new image.


---------------

4. adjust tinggi serta luas header dan wajib tick dekat box transparent tu >> ok.


---------------

5. lepas tu, tekan file >> save.


---------------

6. sebelum save image >> tukar format kepada PNG (transparent, full quality) >> ok.



---------------
selesai guna pixlr
---------------

7. bukak photoscape >> editor.


---------------

8. klik gambar yang telah di save tadi.


---------------

9. klik object dan edit ikut kreativiti korang.
















contoh header yang saya buat :




---------------

10. tekan save / save as.





---------------

11. kalau tekan save >> bila yang ni keluar, klik no.













---------------

12. siap!



5 comments:

  1. Nice tutorial dear!
    Header TIey punya blogger yg buat pastu tiey edit cket2 guna photoshop :D

    ReplyDelete
  2. boleh eh transparent gambar guna photoscape? nice sharing. thanks! ^^

    ReplyDelete