Friday, April 11, 2014

Sunnah Rasulullah SAW Pada Hari Jumaat

assalamualaikum.

alhamdulillah, masih dapat menikmati nikmat Allah iaitu bernafas dan menghirup udara pagi ini.

hari jumaat merupakan hari yang mulia bagi umat islam.
" hari terbaik yang memancarkan sinar mataharinya ialah hari jumaat. padanya diciptakan adam as, padanya dimasukkan dia ke syurga dan padanya dikeluarkan dia darinya. dan tidak akan berlaku hari kiamat kecuali pada hari jumaat "
(sahih muslim : 854)


mandi dan berwangi-wangian (lelaki sahaja).


" mandi pada hari jumaat itu wajib bagi setiap orang yang sudah baligh. hendaklah dia menggosok gigi dan memakai wangian jika mempunyainya " (sahih, al-bukhari : 880, muslim : 846)


banyakkan selawat.


" sesungguhnya sebaik-baik hari ialah hari jumaat, maka perbanyakkanlah selawat ke atas ku pada hari tersebut. sesungguhnya selawat kalian akan diperlihatkan kepadaku " (sahih, abu daud : 1047, disahihkan oleh al-arnaouth)

                    


membanyakkan doa terutama diakhir waktu asar.


" pada hari jumaat terdapat dua belas jam, pada waktu itu tidaklah seorang hamba muslim memohon sesuatu kepada Allah melainkan Dia akan mengabulkannya. oleh itu, carilah ia diakhir waktu setelah asar "
(sahih, abu daud: 1048, disahihkan oleh al-hakim, adz-dzahabi, an-nawawi dan al-albani)membaca surah al kahfi.


" barangsiapa yang membaca surah al kahfi pada hari jumaat, maka Allah akan meneranginya dengan cahaya dari jumaat yang dia baca kepada jumaat yang berikutnya " (H.R Baiqahi)


berjalan kaki dan segera ke masjid.


" sesiapa yang memandikan atau mandi pada hari jumaat, kemudian bersegera dengan berjalan kaki, tidak menaiki kenderaan dan mendatangi imam lalu mendengar (khutbah) dan tidak bermain-main, maka adalah baginya setiap langkah (bersamaan) amalan puasa dan solat selama setahun "
(sahih : sunan abi daud : 345, al-albani mensahihkannya)

No comments:

Post a Comment